Toxoplasmose is een parasitaire zoönose waarvan de laatste gastheer de kat is en als tussengastheer alle zoogdieren en vogels, inclusief de mens.
Katten en andere katachtigen zijn de enige definitieve gastheren.
Toxoplasmose is een van de belangrijkste dierziekten in de wereld, maar ondanks het feit dat het zeer vaak voorkomt, wordt het zelden een significante klinische ziekte.
Toxoplasmose is een ziekte die vaak verkeerd wordt begrepen en angst veroorzaakt, omdat deze een potentieel vormt voor aanzienlijke zoönose. Het wordt veroorzaakt door een protozo genaamd Toxoplasma gondii.


Hoe weet je of je kat is besmet?

Het is buitengewoon moeilijk om een diagnose te stellen bij de kat
De fecale analyse onthult niet systematisch de ziekte, omdat in het drager dier de parasiet gedurende zijn hele leven slechts 2 weken aanwezig is. Bovendien heeft het dier geen klinische symptomen. Dat maakt het bijna niet op te sporen. Een zoektocht naar antilichamen in het bloed zou betere kansen kunnen bieden voor de detectie ervan.
Er wordt aangenomen dat ongeveer 70% van de West-Europese katten seropositief zijn, maar slechts 1% uitscheidt eieren in de ontlasting. De kat raakt dus besmet door het eten van besmette prooien (of hun vlees) of door eieren te slikken die fecaal door een kat worden uitgescheiden. Het zal op zijn beurt eieren uitscheiden, die meer dan 24 uur nodig hebben om te sporuleren om infectieus te worden! Ze hebben zelfs bij voorkeur 2 of zelfs 5 dagen nodig om te sporuleren.


Overdracht van toxoplasmose door de kat voor zwangere vrouwen

Het risico is alleen geldig voor niet-geïnfecteerde mensen. Hoofdzakelijk voor jonge mensen, zwangere vrouwen en mensen die aan immune depressie lijden.
Aan het begin van uw zwangerschap wordt een bloedtest (serologie) voorgesteld om te controleren of u al in contact bent geweest met het toxoplasma (de parasiet).

 

  • Je bent sero-positief !! - -> Geen probleem, je bent immuun omdat je al in contact bent geweest met de parasiet.

 

  • U bent sero-negatief! - -> GEEN PANIEK !!


Het is voldoende om enkele elementaire hygiënemaatregelen te respecteren om te voorkomen dat deze door deze parasiet wordt besmet.
   • Voorkom besmetting van katten door ze te voeden met industriële voeders en uitvoeringen te verbieden.
   • Verander het beddengoed regelmatig en was de krat eenmaal per dag met kokend water met handschoenen.
   • Was uw handen of vermijd contact met potentieel vervuilde items (aarde, krat, fruit, groenten, bloemen, vlees, vlees).
   • Was fruit en groenten grondig voordat u ze rauw eet.
   • Kook het vlees goed, gebruik geen vleeswaren.
   • Was het oppervlak van instrumenten die in contact zijn geweest met rauw vlees of vleeswaren.


ZEER BELANGRIJK

chat toxo

 

Kom niet van je kat af, ook niet als je onder druk staat van sommige mensen, zogenaamd, gekwalificeerd.

Er is geen reden tot paniek, volg gewoon de bovengenoemde hygiënemaatregelen.

Praat met uw gynaecoloog die in principe deze maatregelen moet bevestigen.

Er is minder te vrezen van zijn kat dan de proeverij van onvoldoende verhit vlees, verontreinigde en ongekookte planten en tuinactiviteiten (uitwerpselen van katten die daar worden gedeponeerd zijn er al meerdere dagen)!