Deprecated: Cannot use "parent" when current class scope has no parent in /home/vetcom/public_html/administrator/components/com_fields/helpers/fields.php on line 608

FLEATICKRISK 

Wat is FleaTickRisk?

FleaTickRisk is een service voorspelling van parasietrisico volgens de meteorologie. Wekelijks vertonen kaarten het risico op teek, vlooien, muggen en zandvlekken in heel Europa.

 

 

Tiques

Teken

Lente en herfst zijn goede tijden voor teken. Larven, nimfen en teken leven in de vegetatie waar ze wachten op de doorgang van de gastheer (honden, katten, enz., En zelfs de man). Ze zijn hematofageen in alle stadia van hun leven. Ze worden aan de gastheer bevestigd door "haken" en een speciaal speeksel (cement) dat voor een veilige fixatie zorgt. Ze scheiden een anticoagulans speeksel en vasodilatator af om de bloedtoevoer te verhogen en ze starten een maaltijd die 3 tot 15 dagen duurt. De zwangere vrouw is de meest hebzuchtige en kan verschillende ml bloed nemen om haar eieren te voeden. Dit verhoogt de omvang en het gewicht enorm.


De voorkeursplaatsen voor tekenfixatie zijn het hoofd, de borst en de flanken. Ze veroorzaken jeuk, irritatie en zelfs na het verlaten van een ontsteking met zwelling van de huid. Maar het belangrijkste is dat het ziekten kan overbrengen. De belangrijkste zijn de ziekte van Lyme, die mensen en dieren kan infecteren, vooral de hond, waar het anorexia, koorts en gewrichtspijn veroorzaakt. Het kan ook hondachtigen en katten Erlichiosis overbrengen in minder dan 48 uur na de fixatie, piroplasmose (babesiose) bij honden die bloedarmoede veroorzaken die dodelijk kan zijn. Deze laatste twee infecties zijn voornamelijk aanwezig in Frankrijk en in de mediterrane landen, maar we beginnen ze in België te zien. Om ze te verwijderen, hebt u een speciale clip nodig om besmetting van het dier te voorkomen.

puce

Vlooien

Vlooien zijn bruine insecten met een grootte van 1,5 tot 6 mm en lange, krachtige benen waarmee ze tot 1000 keer hun hoogte kunnen springen. Ze absorberen het bloed van hun gastheer (hond, kat, maar ook andere zoogdieren) na het injecteren van een anticoagulans. Een vlo kan 15 keer zijn eigen gewicht aan bloed per dag opnemen. De vlo legt eieren (+ / - 3000 gedurende zijn hele leven) en deze worden op de grond omgezet in larven. De laatste maakt dan een cocon (pop) waaruit een chip tevoorschijn komt, die de gastheer besmet en bloed neemt. Deze cyclus duurt 28 dagen, maar als het klimaat ongunstig is, kan ze 5 maanden in haar cocon verblijven.

 

De laesies veroorzaakt door vlooienbeten zijn zeer jeukende rode papels die ervoor zorgen dat het dier krabt. Deze starten vaak aan de onderrug en strekken zich vervolgens uit naar de buikzijde van de buik en over het gehele lichaam. Dieren kunnen allergieën ontwikkelen voor het speeksel van de vlo, waardoor het fenomeen toeneemt. Daarnaast kan de chip dienen als een vector voor lintwormen (platwormen). Bij mensen veroorzaakt vlooienbeten rode papels, vooral op de onderarm en het onderbeen.

 

Vlooien- en tekenbehandelingen voor katten en honden


Bescherm uw huisdier regelmatig tegen parasieten is essentieel voor zijn gezondheid.
Om te voorkomen dat de vermenigvuldiging van de producten die moeten worden toegepast om uw kat te beschermen tegen de teken en de vlooien, hebben we antiparasitaire producten voor katten geselecteerd die een dubbelwerkende tegen teken en vlooien hebben.


Ringworm

Dermatophytosis (ringworm) is een belangrijke oorzaak van huidinfectie van de kat en hond. Ze zijn te wijten aan schimmels van de geslachten Microsporum en Trychophyton; Microsporum canis vormt de meest geïsoleerde schimmel.

Deze mycoses zijn zeer zorgwekkend omdat ze mensen kunnen besmetten (zoönosen)
Ringwormen zijn besmettelijke ziekten veroorzaakt door parasitaire schimmels: dermatofyten. Deze schimmels vallen de hoornlaag van de huid, de haartjes en soms de klauwen aan. Als ze van invloed zijn op dieren van alle leeftijden, honden en katten, is het de kitten die als eerste door deze parasiet wordt getroffen. Ringwormen zijn uiterst besmettelijk en worden gecontracteerd door eenvoudig contact. Bronnen van besmetting zijn: zieke dieren of dragers, maar ook de externe omgeving waar de sporen van paddenstoelen een aantal maanden overleven.

teignes

Deze mycose is zeer zorgwekkend omdat zij mensen kunnen besmetten (zoönosen)
Ringwormen zijn besmettelijke ziekten veroorzaakt door parasitaire schimmels: dermatofyten. De schimmels vallen de hoornlaag van de huid, haartjes ineens of klauwen aan. Als ze van dieren op dieren van alle leeftijden, honden in katten, is het de kitten die als eerste door deze parasiet wordt getroffen. Ringwormen zijn uiterst besmettelijk in worden gecontracteerd door eenvoudig contact. Bronnen van besmetting zijn: zieke dieren van dragers, maar ook van externe omgeving waar van sporen van paddenstoelen een aantal maanden overleven.

teignes2Het is ook mogelijk om een aanval van de klauwen of een "kerion", nodulaire vorm in macaroon waar te nemen en met korstjes op te heffen, exudatief, pijnlijk en etterig. Bij mensen veroorzaakt Microsporum canis oppervlakkige mycose veroorzaakt door cirkelvormige vlekken op een roze achtergrond en jeuk (St. Catherine's wiel).


  • Topische behandelingen moeten in het merendeel van de gevallen op het hele lichaam worden toegepast.
  • Systemische behandeling (oraal), laat toe om te komen.
  • De behandeling van het milieu is essentieel omdat de sporen tot 18 maanden kunnen overleven. De behandeling moet worden voorafgegaan door een mechanische reiniging met een stofzuiger waarvan de verontreinigde zak zal worden vernietigd.

Malassezia

Malassezia is een gist die op de huid leeft en jeuk veroorzaakt. In de meeste gevallen ontwikkelt het zich op de huid verzwakt door een ontsteking of op de huid van verzwakte dieren. Malassezia is microscopisch.

gale

Schurft

Dit zijn mijten.

- Sarcoptische schurft treft vooral de hond. De mijt veroorzaakt zeer belangrijke jeuk. De hond krabt wat wonden veroorzaakt die kunnen worden geïnfecteerd. De laesies bevinden zich meestal in het begin op de rand van de oren, ellebogen en knieën. Bij afwezigheid van behandeling worden ze gegeneraliseerd.
- Cheyletiellosis is een tweede type korst. De mijt cheyletiella parasiet honden, katten en konijnen. De aanwezigheid van de parasiet induceert een vette huid en roos in de rug. De jeuk is van verschillende intensiteit.
- kerfschurft komt het meest voor bij katten. De mijt die verantwoordelijk is voor deze schurft veroorzaakt intense jeuk en het verschijnen van grijze korstjes in de oren, hoofd en nek
Deze drie mijten zijn uiterst besmettelijk van het ene dier naar het andere en kunnen een mens parasiteren in contact met een getroffen dier. We kunnen ze niet met het blote oog zien, hun identificatie vereist het gebruik van een microscoop.


gale2- Oor schurft of otodectose is een parasitaire ziekte van honden en katten als gevolg van de abnormale reproductie van een mijt (Otodectes cynotis) in de uitwendige gehoorgang. De ziekte treft honden zoals katten en is besmettelijk tussen dieren. Otodectose treft vooral kittens en puppy's.

- Demodectale schurft door kleine mijten, zeer vaak voorkomend op de huid van alle zoogdieren, ze leven in of nabij de haarzakjes van zoogdieren. Onder bepaalde omstandigheden. Ze lijken een rol te spelen in bepaalde dermatologische omstandigheden. Een abnormale uitbraak van demodex bij honden kan ernstige jeuk veroorzaken bij honden.

- De chiggers: de larve 0.6 mm, fel oranje. De eieren worden op de grond gelegd en de larven die eruit komen kruipen over een zoogdier of vogel. In onze regio's zijn ze aanwezig aan het einde van de zomer en in het najaar vanwaar hun naam chiggers is. De larven steken en injecteren vervolgens een histolytisch enzym. De beet is zeer irriterend en daarom likt de hond of de kat enorm, wat diepe laesies van de huid veroorzaakt.


poux

Luizen

Deze parasiet infecteert vooral jonge dieren ziek en / of slecht onderhouden.

Kleine vleugelloze insecten, afgeplatte dorsale ventrale, grijsachtig van kleur, en nauwelijks meer dan enkele millimeters lang. Hun kop is breed en de monddelen zijn geschikt voor bijten en schaven of bijten. Elke soort identificeert zich eerst door de gastheer waarin deze is gevonden.

Cat's luis onderscheidt zich door de driehoekige vorm van het voorste deel van het hoofd; hij gebruikt zijn kaken om zich aan het haar te hechten. Luizen hebben een duidelijke gastheerspecificiteit en het zijn permanente parasieten.

Soms, maar sinds het eind van de jaren negentig toenemen. Luizen worden soms aangetroffen bij dieren die niet meer in staat zijn om zichzelf te verzorgen.