Om vanuit een andere lidstaat van de Europese Unie naar België te komen.

 

 • Identificatie en registratie
  Uw huisdier moet worden geïdentificeerd door middel van een microchip. Een tatoeage wordt alleen geaccepteerd als deze vóór 3 juli 2011 is geplaatst en duidelijk leesbaar is.
  De microchip moet voldoen aan ISO 11784, HDX- of FDX-B-technologie toepassen en moet leesbaar zijn volgens een ISO 11785-compatibele lezer.
  Bovendien moet uw huisdier een Europees paspoort hebben. Vanaf 29 december 2014 kan alleen het nieuwe paspoortmodel (externe link) worden gebruikt. Oude paspoorten (link is external) uitgegeven vóór deze datum blijven geldig.

 • Vaccinatie tegen hondsdolheid
  Inenting tegen rabiës is verplicht. Dit kan alleen gedaan worden vanaf de leeftijd van 12 weken, maar uw huisdier moet al geïdentificeerd zijn. De dierenarts kan, indien nodig, nog vóór de vaccinatie de identificatie uitvoeren en een Europees paspoort uitgeven.
  De eerste vaccinatie of eerste vaccinatie moet ten minste 21 dagen voor vertrek worden uitgevoerd, aangezien de geldigheidsperiode pas op dit moment begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet.
  De geldigheidsperiode van het vaccin wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant en wordt vastgelegd in het paspoort van het dier. Als het dier tijdens de geldigheidsperiode opnieuw wordt gevaccineerd, is de vaccinatie onmiddellijk geldig. Vaccinatie buiten de geldigheidsperiode wordt beschouwd als een eerste vaccinatie.

 

Vanuit een derde land naar België komen.

Huisdieren die vanuit een land buiten de Europese Unie naar België komen, moeten aan verschillende voorwaarden voldoen.

 • identificatie
  Uw huisdier moet zijn geïdentificeerd met een microchip. De tatoeage is nog steeds toegestaan mits deze vóór 3 juli 2011 is geplaatst en duidelijk leesbaar is.
  De microchip moet voldoen aan ISO 11784, HDX- of FDX-B-technologie toepassen en moet leesbaar zijn door een leesapparaat dat compatibel is met ISO 11785.

 • Vaccinatie tegen hondsdolheid
  Inenting tegen rabiës is verplicht. Dit kan alleen worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 12 weken, maar het dier moet al worden geïdentificeerd. De dierenarts kan, indien nodig, nog vóór de vaccinatie de identificatie uitvoeren en een Europees paspoort uitgeven.
  De eerste vaccinatie of eerste vaccinatie kan ten minste 21 dagen voor vertrek plaatsvinden, aangezien de geldigheidsperiode pas op dit moment begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet.
  De geldigheidsperiode van het vaccin wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant en wordt vastgelegd in het paspoort van het dier. Als de laatste tijdens de geldigheidsperiode opnieuw wordt gevaccineerd, is de vaccinatie onmiddellijk geldig. Een vaccinatie buiten deze periode wordt beschouwd als een eerste vaccinatie.

 

 • Bloedonderzoek van antilichamen tegen rabiës
  Serologisch onderzoek van antilichamen tegen rabiës is niet vereist als het land van herkomst behoort tot bijlage II van de Europese Verordening (EG) nr. 577/2013.
  Voor alle andere landen moet het bloedonderzoek ten minste 30 dagen na de vaccinatie en ten minste 3 maanden vóór de reis worden uitgevoerd. Deze test moet worden uitgevoerd door een laboratorium dat is erkend door de Europese Unie. Let op: controleer altijd of de goedkeuring van het betreffende laboratorium nog steeds geldig is.
  Het resultaat van het serologische onderzoek moet groter zijn dan 0,5 IE / ml en moet geldig blijven voor de levensduur van het dier, op voorwaarde dat de validiteit van de vaccinatie niet wordt onderbroken (vaccinatieherinnering uitgevoerd binnen de geldigheidsperiode van de vaccinatie vorige).
  Als u naar België gaat vanuit een land dat niet is opgenomen in appendix II (dus in alle gevallen waarin serologisch testen een voorwaarde voor invoer is), moet u onmiddellijk bij aankomst contact opnemen met de bevoegde autoriteit die in dit geval de douane is. Zij controleren aan de hand van het identificatiedocument of aan alle voorwaarden is voldaan en kunnen ook het dier zelf controleren

 

 • certificaat
  Een gezondheidscertificaat moet maximaal 10 dagen voor vertrek door een officiële dierenarts van het land van herkomst worden afgegeven. Het modelcertificaat is opgenomen in bijlage IV van Verordening 577/2013. Het certificaat blijft 4 maanden geldig nadat het dier in de Europese Unie is geïntroduceerd. Als een bloedtest vereist is, moet u het testrapport met het resultaat kunnen indienen.